Tuesday, November 29, 2022

Fjala e Hamdi Nuhiut në promovimin e librit të Valon Nuhiut ‘Fjalë për ty’

‘Fjalë për ty’, ky ishte titulli i librit të promovuar nga autori Valon Nuhiu. Gjatë promovimit të këtij libri fjalën e mori edhe publicisti njëkohësisht dhe profesori i njohur Hamdi Nuhiju.

Në vazhdim fjala e tij e plotë

“Përshëndetje të gjithëve. Sot është 22 nëntor i vitit 2022 ku në qytetin e Kumanovës po shënojmë dy ngjarje të rëndësishme kulturore nga e kaluara dhe e tashmja. 22 nëntorin si një datë historike që na përkujton alfabetin e gjuhës shqipe si dhe ‘ Fjalën ’ që poeti kumanovar Valon Nuhiju ka thënë për ty.

Shqiptarët i lanë anash ndasitë e tyre dhe u bashkuan rreth një formule të alfabetit me germa latine. Mbisundoi vetëdija e lartë kulturore dhe artistike, ranë poshtë interesat grupore dhe të rrymave të ndryshme. I dhanë një goditje të fuqishme stuhive që dëshironin të përçanin indin tonë kombëtar.

Fal unifikimit të tyre, ne sot me krenari ruajmë vlerat e gjuhës shqipe si dhe prodhojmë vepra të ndryshme letrare e artistike.

Ndoshta do të duket si digresion, por a do të njoftoheshim me poezinë, fjalën e bukur, shkencën hyjnore pa këtë ngjarje historike? Poezia mund të duket tej-kohore, por gjithmonë është e shprehur me fjalë. Vargje, tinguj të cilat me mjeshtri janë ndërtuar nga programuesit e të ardhmes. Fal atij unifikimi kombëtar, gjeneratë pas gjenerate në çdo cep ku jetojnë shqiptarët nxjerrim emra të rinj që dinë të lëvrojnë me fjalën dhe i këndojnë ndjenjave.

Ngjarjet e këtilla historike, edhe përskaj tendencës në rritje të krizës ekonomike dhe inflacionit na bëjnë që të kthehemi në gjenezë, të rifreskojmë mendjet dhe me xhelozi të mbrojmë vlerat të cilat gjithnjë e më shumë janë në zhdukje.

Në periudha të ndryshme historike ku shqiptarët kanë qenë të sunduar, arma e tyre e vetme ka qenë fjala, më saktësisht kënga, ose vargu. Varg që është kultivuar nga nënat që i kanë kënduar fëmijëve të tyre.

Është e habitshme, sonte po flasim për poezinë! Është data 22 nëntor dhe sonte po flasim për poezinë. Kur të gjithë njerëzit i kanë sytë kah Katari dhe kupa botërore në futboll, ne sonte jemi këtu për nder të poezisë. Ne po krijojmë një marrëdhënie!

“Pasja e një marrëdhënie me dikë tjetër është e mundur vetëm kur nuk ekziston asnjë imazh. Kur unë të mundem t`ju shikoj ju dhe ju të mundemi të më shikoni mua pa imazhin e kujtesës, të fyerjeve dhe të gjitha të tjerave, atëherë ekziston një marrëdhënie, por vetë natyra e vëzhguesit është imazhi, apo jo? Imazhi im vëzhgon imazhin tuaj, nëse është e mundur që ai ta vëzhgoje atë, dhe kjo quhet marrëdhënie , por ajo është ndërmjet dy imazheve, një marrëdhënie e cila nuk ekziston, sepse të dyja palët janë imazhe”, ka thënë Jiddu Krishnamurti.

TË FUNDIT

Aliti: Balancuesi është kuotë, njëjtë si kuota 40 % për gratë deputete

Ministri për shoqëri informatike dhe administratë, Admirim Aliti mori pjesë në ngjarjen publike në temën : “ Në shërbim të kujt është balansuesi “,...
Marketing
- Advertisement -