Friday, December 2, 2022

Utopi e qytetit të zgjuar: Të prodhojnë vetura pa vozitës brenda


Me kalimin e viteve, MotorTrend ka mbuluar teknologji dhe inovacion për t’u bindur se pengesat e mbetura për automjetet vetëdrejtuese janë kryesisht ligjore ose politike, dhe së dyti logjistikë.
Një mundësi e re propozon një shkurtore potencialisht të lehtë: Të ndërtohet një “qytet i zgjuar” utopik plotësisht nga e para – nga infrastruktura dhe peizazhi politik e lart – dhe të mos lejohen automjete të drejtuara nga njerëzit që në fillim.

Qyteti The Line

Shumë utopi të qyteteve inteligjente janë tashmë në tabelat globale të vizatimit sot, dhe me siguri keni dëgjuar për disa prej tyre.
Në Arabinë Saudite, The Line parashikohet si një qytet i shkretë “linear” me 9 milionë banorë, me përmasa 106 milje të gjatë, 1,640 këmbë të larta dhe 650 këmbë të gjerë.

Këtu në SHBA, manjati i kriptomonedhave Jeffrey Burns bleu 67,000 hektarë në Nevada për 170 milionë dollarë për të ndërtuar një utopi tërësisht elektrike dhe plotësisht autonome të bazuar në blockchain të quajtur Parku i Inovacionit.
Toka ndodhet pranë objekteve qendrore të Google, Apple, Switch dhe Tesla. Ndërkohë, themeluesi i Microsoft, Bill Gates shpenzoi 80 milionë dollarë në vitin 2017 për të blerë 24,800 hektarë shkretëtirë të Arizonës për të strehuar qytetin e tij të zgjuar, Belmont.
Në përgjithësi, ekspertët parashikojnë se mund të ketë 88 qytete të zgjuara të planifikuara në mbarë botën deri në vitin 2050.

Qyteti i Telosës
Por utopia e qëndrueshme, autonome e shkretëtirës që tërhoqi vëmendjen time kohët e fundit është qyteti i propozuar i sipërmarrësit miliarder Marc Lore i quajtur Telosa. Ashtu si shumica, ai parashikon transportin vetëm autonom, por këtu firma arkitekturore daneze që projekton qytetin, Bjarke Ingels Group (BIG), po projekton gjithashtu automjetet vetë-drejtuese.

Këto makineri elektrike tokë-ajër (G2A) do të jenë forma romboide që do të ulnin dy deri në gjashtë ose më shumë pasagjerë. Ata do të montohen në një grup rrotash për udhëtime të shkurtra me shpejtësi të ulët mes këmbësorëve, biçikletave dhe më shumë në rrugët e përbashkëta. Për udhëtime më të gjata dhe me shpejtësi më të madhe, ato do të ngjiten në rotorë të stilit të helikopterëve të dronit ose në jastëkë të levitacionit magnetik që përfshijnë shina të ngritura ose të metrosë. Kur nuk përdoren, këto bishtaja do të parkohen nën tokë.

“Ekuitizmi” i Lore

Ideja e një zone të rrethuar me gjeografi për automjetet që drejtojnë vetë, që të funksionojnë pa rreziqe nga operatori njerëzor nuk është e re, as koncepti për ta bërë atë nga e para. Deri më tani, nuk ka asnjë teknologji novator këtu.
Ajo që na tërhoqi vërtet vëmendjen ishte konstrukti politik dhe ekonomik i Telosa-s, për të cilin Lore pohon se do të japë marrëveshjen më të hapur, të drejtë dhe gjithëpërfshirëse të jetesës në botë.
Ai e quan atë “ekuitizëm”, pasi synon të huazojë aspektet më të mira të demokracisë, kapitalizmit dhe socializmit – kryesisht duke kufizuar efektin monopol që zakonisht luan pronësia e tokës private ose e korporatave në qytetet e krijuara.

I frymëzuar nga temat e përshkruara në librin e Henry George të vitit 1879, Përparimi dhe Varfëria , koncepti varet nga blerja e tokës me vlerë shumë të ulët të qytetit dhe ndërtimi i një infrastrukture me arkitekturë dhe komoditete për të tërhequr një popullsi që mendon përpara dhe e larmishme. Kërkesa në rritje rrit vlerën e tokës. Teorikisht, qyteti më pas shet parcelat, më shumë se sa të rikuperojë investimin e tij, duke lëruar të ardhura shtesë në një pasuri për të mirën e popullsisë.

Numrat e Lore: Përvetësimi i 150,000-200,000 hektarësh kushton 400 milionë deri në 500 milionë dollarë, që rritet në 1 trilion dollarë pasi qyteti e zhvillon atë për 5 milionë banorë. Fitimet investohen në asete të larmishme për të fituar 50 miliardë dollarë në vit. Kjo mund të zvogëlojë shumë nevojën për taksa, por “barazia” parashikon që këto para të përfitojnë qytetarinë në formën e shërbimeve të avancuara sociale, kujdesit shëndetësor, arsimit, strehimit të përballueshëm dhe programeve për “rritje të lumturisë dhe mirëqenies kolektive të qytetarëve”.

Lore kundërshtoi argumentet se “barazia” është thjesht një ndryshim mbi socializmin ose komunizmin në podcast Business Casual .

 “Është kapitalizëm, por po ua kthen qytetarëve krijimin e vlerave”, tha ai. “Kjo është teoria. Dhe e vetmja mënyrë për ta testuar atë është me një plan të pastër. Më pas, kur filluam të mendonim për ndërtimin e këtij qyteti nga e para, [kuptuam] inovacione të pabesueshme që ndodhin rreth teknologjisë na mundësojnë të bëjmë gjëra që nuk mund t’i bëjmë. aktualisht bëni në qytetet ekzistuese – rreth qëndrueshmërisë, përgatitjes për ndryshimet klimatike dhe automjeteve autonome.”

Qëllimet e qëndrueshmërisë përfshijnë zero mbeturina të landfillit, që punojnë tërësisht me energji të rinovueshme, duke përdorur 92 për qind më pak ujë për person sesa një qytet konvencional dhe rritjen e 20 për qind të ushqimit të tij në vend.

TË FUNDIT

Taravari nesër do të dorëzojë kandidaturën për kryetar partie

Ushtruesi i detyrës Kryetar i Aleancës për Shqiptarët, gjatë ditës së nesërme edhe zyrtarisht do të dorëzojë kandidaturën për kryetar partie. Siç njoftojnë nga...
Marketing
- Advertisement -